Om ongeveer 8 scones te bakken, lekker bij het luxe ontbijt. Natuurlijk kun je het recept ook verdubbelen.
Ingrediënten (voor een stuk of 8 scones):
- 250 gram (spelt)bloem
- 2,5 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- drupje vanille essence
- 1 eetlepel (riet)suiker (ben je een zoetekauw, gebruik dan 2 eetlepels).
- 50 gram roomboter
- 75 gram melk
- 1 ei
Aanwijzingen:
Verwarm de oven voor op ongeveer 225 graden C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Meng bloem, bakpoeder, zout, vanille essence en suiker door elkaar. Voeg daarna de boter toe en mix kort door elkaar.
- Klop het ei los met de melk. Giet bijna alles (houd ongeveer een eetlepel achter) bij het bloem mengsel en mix/kneed tot een deeg. Het deeg blijft vrij droog maar moet wel goed tot een bal gevormd kunnen worden.]
- Rol met een deegroller het deeg uit tot een lap met een dikte van ongeveer 1,5 cm
- Steek met ronde vormpjes (of een glas) van ongeveer 5 a 6 centimeter rondjes uit het deeg en leg deze op de bakplaat
- Bestrijk met de rest van het ei/melk mengsel de bovenkant van deze rondjes
- Bak in de oven voor ongeveer 10 minuten. Hou ze goed in de gaten, want dit kan snel gaan.
- Laat ze wat afkoelen en bestrooi eventueel nog met wat poedersuiker voor een kerstig effect.
- Serveer er clotted cream, lemon curd en/of jam bij. Heb je geen clotted cream dan kun je ook gewoon opgeklopte slagroom gebruiken.
- Eet smakelijk!