Een lekkere winterse zuurkoolschotel met een verrassende combinatie van groenten,. Met recht groenten in de hoofdrol!
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 1kg aardappels, geschild en in stukken gesneden
- flinke scheut melk
- 50 gram roomboter
- snuf zout
- snuf peper
- 200 gram rode kool, kleingesneden
- 100 gram pastinaak, in kleine blokjes gesneden
- 500 gram zuurkool
- 2 laurierblaadjes
- 3 kruidnagels
- 2 gedroogde chilipepers
- 1 appel in kleine stukjes gesneden.
- 100 gram ontbijtspek (gewoon dun gesneden)
Aanwijzingen:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Kook de aardappelen in ongeveer 20/25 minuten goed gaar.
- Giet af en maak er puree van, door er een fikse scheut melk, de roomboter en het zout en peper doorheen te stampen en roeren. Zet even weg.
- Kook gelijktijdig de rode kool en de pastinaak met wat peper en zout in een apart pannetje ook ongeveer 20 minuten. Giet af en zet even weg
- Roerbak ondertussen de zuurkool met wat olijfolie in een pan. Voeg hier het laurierblad, kruidnagel en chilipeper aan toe. Voeg ook de appel toe. Roerbak voor ongeveer 10 minuten
- Pak een grote ovenschaal en schep de puree hieronder op tot een gladde laag. Verdeel daarbovenop de zuurkool (let op: vis de kruiden er eerst tussenuit).
- Daarbovenop komt het rode kool/pastinaak mengsel
- Daarbovenop komen weer de plakjes ontbijtspek.
- Zet in de oven voor ongeveer 25 minuten.
Je kunt dit goed voorbereiden, in de koelkast wegzetten en dan alleen stap 9 later uitvoeren. Wellicht dat het dan wel iets langer in de oven moet om echt heet te zijn.
Eet smakelijk! Wil je wat meer vlees, dan kun je er ook nog een rookworst bij serveren.