Heb je op zondagochtend (of een willekeurige andere dag) zin in lekkere verse broodjes? Bereid deze speltbolletjes dan de avond van tevoren voor!
Ingrediënten (v00r 12 broodjes)
- 500 gram speltbloem
- 250 gram volkoren speltmeel
- 9 gram gedroogde gist 1 zakje
- 10 gram zeezout
- 75 gram roomboter
- 1 ei
- 330 ml melk
Aanwijzingen
- Meng alles met de hand goed door elkaar (of gebruik een keukenmachine met deeghaak) en kneed of laat kneden voor minimaal 5 minuten.
- Vorm een bol van het deeg en zet het in een grote kom weg. Dek deze kom af met een natte doek (schoon vaatdoekje bijvoorbeeld) en daarboven op los een stuk plastic (opengeknipte diepvrieszak bijvoorbeeld, deze kun je hergebruiken). Laat het minimaal 1,5 uur rijzen. Ik bereid dit ’s avonds voor en zet het dan in de oven (die uit staat) met de deur op een kier.
- Na 1,5 uur of de volgende ochtend vorm je er ongeveer 12 bolletjes van. De bolletjes leg je op een bakblik (bekleed met bakpapier). Dek af met een schone theedoek en laat dan nog minimaal 1 uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden (C). Wanneer de oven op temperatuur is bak de bolletjes in ongeveer 20 minuten lichtbruin af
- Optioneel: vlak voor dat je de bolletjes in de oven doet kun je ze met wat melk bestrijken en er wat sesamzaad of maanzaad op strooien. Zo worden ze extra luxe!