Spareribs uit de slowcooker

Spareribs uit de slowcooker

Heerlijke spareribs. Uit de slowcooker en op het laatst nog even onder de grill in de oven.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kg spareribs (dan heb je niet heel veel sparerib per persoon, dus je kunt ook het dubbele maken, verdubbel dan ook onderstaande ingrediënten). Zorg dat je een goede kwaliteit vlees koopt, dus bij een betrouwbare slager.
  • Saus:
  • 150 gram kokosbloesemsuiker (heb je dat niet, gebruik dan bruine basterdsuiker)
  • 1 groot blikje tomatenpuree (ongeveer 140 ml)
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 eetlepel balsamico azijn (optioneel)
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 theelepels paprikapoeder (liefst gerookt)
  • snuf zout
  • snuf peper
  • snuf knoflookpoeder
  • snuf uienpoeder
  • snuf chilipeper

Aanwijzingen:

Je hebt een slowcooker nodig*.

  1. Maak eerst de saus, hiermee smeer je de spareribs straks in. Het grote voordeel is, je hoeft ze niet te laten marineren. Dat scheelt tijd! Doe alle ingrediënten voor de saus in een pannetje en meng alles goed door elkaar. Laat dit een tijdje koken tot het iets indikt. Proef tussendoor, wellicht wil je er nog iets van kruiden door doen. Haal van het vuur en laat afkoelen tot lauw.
  2. Haal het vlies van de spareribs. Aan de onderkant van de spareribs zit meestal een vlies (soms heeft de slager dit er al afgehaald). Trek dit vlies er anders zelf af. Op deze manier trekt de saus beter in de spareribs en het is gewoon lekkerder!
  3. Doe de spareribs in de slowcooker en giet de saus eroverheen. Verdeel de saus goed, smeer evt. de spareribs nog in met een kwastje.
  4. Zet de slowcooker aan op low voor 8 uur.
  5. Na 8 uur, zorg je dat je de oven voorverwarmd is op 200 graden
  6. Haal de spareribs uit de slowcooker. Let op: als het goed is zijn ze zo mals dat ze al van de botten vallen, dus doe dit voorzichtig. Leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat.
  7. Schenk de saus vanuit de slowcooker in een pannetje en breng aan de kook, zodat deze wat kan indikken.
  8. Smeer de spareribs in met een gedeelte van deze saus en zet in de oven voor ongeveer 15 minuten (het liefst onder de grill. Let op dit kan snel gaan, blijf er dus bij en check eventueel of ze niet verbranden).
  9. Serveer daarna de spareribs met de rest van de saus.

Eet smakelijk. Lekker met frietjes en een salade. Of gewoon zo!

*Dit gerecht kun je ongetwijfeld ook in de oven maken. Ik gok dat je de oven op 150 graden dient voor te verwarmen. En dan voor ongeveer een uur de spareribs in een ovenschaal garen. Dan temperatuur verhogen naar 200 graden. En dan nog eens ongeveer een half uur. Let op: dit heb ik niet getest.